Leven in Frankrijk

Van eerst de focus op één vak ben ik nu van alles tegelijk.
Zo ben ik nu tuinman, schilder, stukadoor, elektricien, timmerman, stratenmaker en kok.
Elke dag kook ik voor de mannen die hier werken soep, regelmatig bak ik een taart en een hele enkele keer maak ik bonbons.
Nu heeft elk voordeel ook een nadeel die ik graag even met jullie deel.
• Manicuren: helaas dat kan ik vanaf nu vergeten. Ik heb permanent rouwranden rondom mijn nagels. Geen eer meer aan te behalen.
• Theaterkleding: zwart draag ik niet meer. Het is vervangen door lekker zittende gekleurde tuinbroeken waar gereedschap in mee gedragen kan worden. Ze zitten permanent onder de kleiklonten maar dat mag de pret niet drukken.
• Schoenen zijn stevig. Met de grond van de Morvan bij regen krijg je met één loopje door de tuin plateauzolen. Na flink wat klopwerk raak je een deel kwijt en het andere deel verlies je dan bij binnenkomst in huis.
• Poetsen en boenen hebben we dan dus ook maar afgezworen. Scheelt dat ik toch al niet zo’n poetser was en mijn huishoudelijke hulp Ashley vindt de afstand toch net iets te groot. Gevolg? Accepteren dat er rommel op de grond en in de badkamer ligt wat je één keer in de week weg haalt.
• En dan is er nog het lijf. Ik voel permanent mijn k o n t. Ik noem het maar mijn kontgroeisels. Mijn kont is van huis-uit zo plat als een dubbeltje. Ik heb hem meer aan de voorkant zitten op buik hoogte. Een soort buikkont. Ik heb wel eens gevraagd of het aan de voorkant niet weg gezogen kon worden om het aan de achterkant weer terug te plaatsen. De dokter die ik het vroeg zat me aan te kijken of hij het in Keulen hoorde donderen en verder onthield hij zich van commentaar. 
Ik ga er nu vanuit dat het mijn spieren zijn die groeien omdat ze hard moeten werken. Ik neem niet aan dat het vet in mijn kont deze pijn veroorzaakt. Ik duim dat het uiteindelijk een mooi Afrikaans rond kontje wordt. Nou heb ik al een paar keer voor de spiegel gekeken maar heb nog geen verandering kunnen constateren. Flink door spitten dus.